Američki kutak Sarajevo

Američki kutak Sarajevo predstavljaja malu biblioteku američkog stila, kreiranu kako bi putem dostupnih informacija o Americi doprinjeli širenju saradanje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj Američkih kutaka je da obogate postojeće izvore informacija o Sjedinjenim Američkim Državama, njenoj historiji, nauci, kulturi, ljudima, političkom sistemu, trgovini…. i da dosegnu što veći broj ljudi, stručnjaka kao i opće populacije koja ima interesa za određeno pitanje i neophodne su im informacije o Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi kutci u Bosni i Hercegovini su izgrađeni na ključnom konceptu lokalnog partnerstva. Sponzorirani zajednički od strane Američke ambasade u Sarajevu i lokalne domaćin institucije (biblioteke ili kulturni centri), Američki kutci promoviraju međusobno razumijevanje između Bosne i Hercegovine i jačaju kulturne i akadamske razmjene kao i prijateljstvo između naroda ove dvije zemlje.

Svi Američki kutci imaju profesionalno osoblje koje govori i lokalni i engleski jezik I koje je obučeno da vam pomogne pri traženju informacija o Sjedinjenim Američkim Državama. Neke od usluga koje Američki kutci nude su:

  • besplatnu članarinu
  • pristup kolekciji od preko 2,500 knjiga na engleskom jeziku i raznim američkim časopisima
  • pristup računarima i Internetu
  • pristup najmodernijoj tehnologiji (Ipad-ovi, E-reader-ima, digitalnoj video konferencijskoj opremi)
  • pripremne materijale za različite ispite (TOEFL, GRE, GMAT, SAT)
  • izvještaje i različite publikacije američke vlade