Festival dječije umjetnosti (FEDU)

Festival dječije umjetnosti (FEDU) prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i Regionu.

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti (teatar, književnost, muzika i likovna umjetnost) u kojima učestvuju autori iz cijele Regije, pored djece (učenika osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji. FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo.


FEDU dodjeljuje glavne nagrade pod nazivom: Planeta Teatra, Planeta Bajki, Planeta Muzike i Povelje za najbolje mlado spisateljsko pero,
Iz oblasti teatra dodjeljuje se i slijedeće nagrade: Nagradu za najboljeg glumca i glumicu, najboljeg reditelja, za najbolji dramski tekst ili adaptaciju, te nagradu publike “Najjači aplauz”.

Iz oblasti književnosti dodjeljuje se osim prvog i druga i treća nagrada Konkursa za najbolju neobjavljenu bajku afirmiranih stvaraoca. Kao i drugu i treću nagradu konkursa za najbolju neobjavljenu bajku – kategorija učenika završnih razreda osnovnih škola.


FEDU dodjeljuje nagrade i za najbolji umjetnički rad iz slikarstva i kiparstva, najbolji muzički vokal i autorsku kompoziciju, muzičku predstavu te specijalne nagrade za naše najmlađe kreativce. Ukupan novčani fond za nagrade iznosi 10.000 KM.

Radi se o festivalu koji će okupiti veliki broj đačke populacije te mladih koji su potpuno zanemarena skupina društva, a ovdje im omogućavamo prostor za umjetničko stvaralaštvo.

Sve informacije se mogu dobiti na e-mail info@fedu.ba i na telefon 061/ 337 407 i na web stranici: www.fedu.ba